Savolainen kiikkutuolin keinuttaja. Sanomattakin on selvää, että sanotaan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Viron viinaralli

Vuoropuhelua baaritiskillä

Istahdan baaritiskille.

  • Mitäs otat, kysäisee reipasotteinen ravintolatyöntekijä hanojen takaa.

  • Kiitos, ihan lasi vissyä jäillä. Oletkos sinä muuten liiton jäsen?

  • Tottakai olen! Eihän sitä tiedä minkälainen sälli tähän seuraavaksi omistajaksi tulee, on nääs aika monta kertaa jäänyt palkat saamatta tässä puljussa.

Mietin mielessäni, että enpä olisi tästä paikasta tuota arvannut ja siemaisen kylmää raikasta juomaani.

  • Vai että liiton miehiä, tokaisee ääni viinikaapilta.

Lasi vodkaa ja maailma näyttää ihan mukavalta

”Vodkalla on aivan erityinen paikka venäläisten sydämissä, eikä ihme, sillä muutaman vodkalasillisen jälkeen elämä hymyilee, maailma syleilee, ja velat muuttuvat saataviksi.”

Tuo yllä oleva lause on lainattu eräästä venäläisestä julkaisusta. Ehkä siinä on tuotu yksinkertaisella lauseella esiin venäläisen köyhemmän kansanosan suhtautuminen maan oloihin ja sen hallintoon.

Alkoholilaki ei koske Viron tulaisia

On osoittautunut, ettei Viron tuliaisissa ole alkoholia juuri nimeksikään. Tuliaisista ei päihdy. Purkin kyljessä lukee komeasti Sinebrychoff, mutta oikeaa panimoa aine ei ole nähnytkään. Alkoholia on tuskin I oluen vertaa. Näin ollen alkoholilaki ei koske näitä tuliaisia. Vettä saa tuoda vaikka kuinka paljon verotta. Kyseessä on suuren luokan huijaus. Juomista maksetaan lähes Suomen keskioluen verran.

Kansalaisten 2 tärkeintä syytä kannattaa EU:ta

Joissakin kirjoituksissa on esitetty varsin utopistisia visioita siitä, mitkä asiat saavat tavallisen kansan keskuudessa kannattamaan tai vastustamaan Euroopan Unionia ja muita eurooppalaisia liittoumia. On esimerkiksi ajateltu, että ihmiset spekuloisivat arjessaan työllisyyskysymyksiä siltä kantilta, että pohtisivat euroalueeseen kuulumisen vaikutusta Suomen vaihtotaseeseen. Todellisuudessa kuitenkin alle puolet tietänee edes, mikä vaihtotase on tai onko se tällä hetkellä ali- tai ylijäämäinen.

Luistava matka töiden pariin

Ohessa omia ajatuksiani kuinka luoda työpaikkoja Suomeen. Luvut ovat ihan hatusta vedettyjä, pienellä harkinnalla tosin. 

Pienet yritykset (10 000 työpaikkaa)

Yhden (tai kahden kuten omassa tapauksessani) hengen pienyritykset joilla on tarvetta yhdelle työntekijälle lisää, eivät mielestäni ole aivan yhtä yleisiä kuin se ruusuinen kuva jonka toisten puolueiden vaalilupauksista saa.

VIIKON ULOSTULO

Oluthanat kiinni ja hetkessä koko valtakunta pysähtyi. Keskusta tuli ulos kaapista ja nosti olutkorin pöydälle. Samalla saattoi kadota keskarin prosenttien verran kannatuksesta.Keskusta teki sen, mihin harva puolue pystyy, herätti median nanosekunnissa ja antoi medialle tehtävän: nyt on pelastettava kansakunta suurelta kuivumisen uhkalta. Mutta onneksi on Sipilä. Tuo hymyilevä veikko, joka saa vielä kaiken anteeksi. Nöyrästi hän nostaa olutkorin takaisin kaappiin ja näin Suomi hiljenee ja vaikenee tosiasioiden edessä: viina tappaa tänä vuonna noin 2000 suomalaista.

Suomalaiset eivät olekaan juoppo kansa

WHO:n tilaston (vuodelta 2013) mukaan Suomi ei olekaan niin juoppo kansa kuin on aina luultu. Eurooppalaisten kansakuntien alkoholin käyttötilastossa keikumme vasta yhdeksännellä sijalla, taaksemme jäävät mm. Tsekki, Unkari, Puola ja Portugali.

Itä-Euroopan maitten tullessa tilastoon mukaan sijoituksemme on vasta 14. Viro sijoittuu 20 sijalle

Kokemuksia vapaista aukioloajoista

Olen saanut kritiikkiä, jopa oman alamme sisältä, koskien kansalaisaloitetta ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamisesta. Osa ravintoloitsijoistakin, holhousvimmaisten virkamiesten ja päättäjien tavoin, näkisi mielellään kaikkien paikkojen sulkevan jatkossa klo 02 tai jopa jo klo 01. He perustelevat sitä mm. henkilöstökulujen säästöillä, tai sillä, että asiakkaat alkaisivat tulla aikaisemmin heidän paikkoihinsa. Jotkut jopa näkisivät sen kilpailuetuna "suurten" ketjujen omistamia yökerhoja vastaan.

Meitä odottaa kieltolain kevennetty versio

Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden takainen päihdepoliittinen neronleimaus tavoitti minut vasta nyt ja oli vaihteeksi niin uskomaton, että sitä on pakko kommentoida muutamalla sanalla. Itselleni tulee ensin mieleen lähinnä sellainen kysymys, että kuka tämän hyysäämisen oikein pystyisi lopettamaan ja miten?

Suomessa kalleimmat ruoat – ja vielä kalliimmat ruokajuomat

Suomen alkoholipolitiikka on ajautunut absurdiin tilanteeseen Viron selvästi halvempien hintojen johdosta. Suomi ja Viro ovat näet yhteistä talousaluetta, jolla on kaiken lisäksi sama valuutta. Tämän järjestelmän tarkoituksenahan on järjestää itse kullekin EU-kansalaiselle edullisimmat tuotteiden hinnat. Pitäisi olla mahdollisuus ostaa sieltä, mistä saa halvimmalla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä