Savolainen kiikkutuolin keinuttaja. Sanomattakin on selvää, että sanotaan.

Matti. Äiti kutsuu. Tuu takas.

  • Matti. Äiti kutsuu. Tuu takas.On toukokuun toinen sunnuntain 2010. Äitienpäivä. Olemme juhlistamassa Keskon  Helsingin taidemuseolle lahjoittaa patsasta. Patsas on kolmimetrinen veistos, Kaivopuistossa, nimeltään Odotus, jossa äiti tähyää merelle. Kuuntelen pääjohtaja Matti Halmesmäen  erittäin hyvän puheen, koska Keskohan haluaa veistoksella viestiä vastuullisuutta ja kunnon kansalaisuutta. Juhlaa värittää kolea tuuli ja  sadepisaroitakin ripsahtelee, mutta sehän tietää juhlien onnistumista.

Veistoshanke läksi liikkeelle Keskon silloisen pääjohtajansa Matti Halmesmäen aloitteesta. Hanke sai alkunsa, kun Keskon hallituksen puheenjohtaja ehdotti, että Halmesmäelle pitäisi hankkia vuorineuvoksen arvo. Halmesmäki totesi, että laittaisi rahat mieluummin rahat johonkin pysyvään, mistä olisi iloa ihmisille. Vuorineuvoksen titteli olisi silloin maksanut 48 400 euroa.

Nyt viisi ja puolivuotta on patsaan vihkimisestä kulunut ja askeleeni kuljettivat minut ihana syyspäivänä patsaalle. Äitihahmo nousee ylväänä ruskankirjavien lehtien varistessa maahan. Patsaan vierellä on yksi äiti lapselleen selittämässä mistä patsaasta on kysymys.  Vähän varjossa, ihan kuin häpeillen,  pensaan suojasta löytyy tunnuskyltti. Äidin rakkaus on suurin, kyltissä komeilee yhdessä  Matti Halmesmäen nimen kanssa.

Katsellessani patsaan vieressä olevaa patsaaseen kuuluvaa rantapalloa, ajatukseni siirtyy Mattiin. Upea patsas, muisto sinulta, että tittelinimen sijaan voimme nauttia upean taiteilijan työstä. Toki patsashankkeen päätöksen jälkeenhän sinut kuitenkin joku sai suostumaan ottamaan vuorineuvoksen tittelin nimen. Mielesi on muuttunut muutenkin vastuullisuudesta suhteen, lehtitietojen mukaan olet muuttanut verotustamme pakoon verottomille maille Portugaliin. Ymmärrän sen, koska mitenkäs sitä 50 000 euron kuukausi eläkkeellä pärjäisi jos siitä joutuisi vielä maksamaan veronkin.


Patsasta katsoessa näen pienen veden tekemän pisaran vierähtävän patsaäidin silmästä, kun hän  tähyä merelle. Odotus, patsaan nimi sopii tähän päivään. Tässäpä nyt vastuullisuuden äiti patsas katsoo merelle, odottaen sinua Matti takaisin kotimaahan, kantamaan vastuuta veromaksajana, jotta voimme vastuullisesti kantaa tämän päivän lasten ja nuorten kasvatuksen ja koulutuksen yhteistä taakkaa. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat